Vrijdag 25 mei is het semester 4 Voltor team naar een tractorpulling wedstrijd geweest. Wij zijn door de Nederlandse Truck en Tractor pulling Organisatie(NTTO) uitgenodigd een evenement bij te wonen. Vanuit Arnhem zijn de Voltor studenten weggereden richting Loerbeek waar we rond 6 uur aankwamen. Het hele evenement is gesponsord door Claas tractoren. Aangekomen bij het evenement eerst maar even wat muntjes gehaald want een biertje hoort er natuurlijk bij. De eerste soort tractoren waar we naar keken was de Farm stock. Boeren die hun tractor iets bijsleutelen en de motor iets optimaliseren kunnen meedoen aan de Farmstock. Hieronder in Figuur één is een foto van een Farmstock deelnemende tractor.

Figuur 1 Farmstockdeelnemer met een sleeplast van 4.5ton

Nadat de partij met Farmstock deelnemers waren geweest volgde de Superstock tractoren. Dit zijn totaal omgebouwde tractoren die flinke vermogens hebben. Zo is er bijvoorbeeld ook een team die drie helikopter motoren gebruikt met een totaal vermogen van 4500pk. Team Burning Madness van de helikopter motoren heeft een kar nodig die de motoren aanzet. Echter werkte twee motoren helaas niet mee, waardoor de Burning Madness op de vrijdag niet meereed. In de Superstock zijn er ook verschillende klasse met gewicht van de sleepwagen. 3.6 ton en 7 ton hebben we in ieder geval gezien op de vrijdagavond in Loerbeek. Hieronder nog een plaatje waar de Burning Madness teleurgesteld is niet mee te doen.

Figuur 2 Burning Madness

Tijdens de zware klasse van 7 ton Superstock wordt er ook veelal gebruik gemaakt van methanol in plaats van diesel. Methanol kan het vermogen van een motor met 30% verhogen en dit wordt dus vaak toegepast. Van het gaan naar zo’n evenement zie je hoe het snel het eigenlijk achter elkaar door gaat. De baan word glad getrokken en gewalst nadat een tractorpull is geweest. Vervolgens rijdt de sleepwagen weer naar de start en kan de volgende kandidaat zich al melden. Je leert veel weetjes over tractorpulling en de tractorpulling baan en het is vooral een leuk evenement om naar te kijken.

Geschreven door Elektrotechniek student: Robert Koning

Categorieën: Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *